Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΛΩΝΑ:ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΜΠΑΖΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ !!



Aποκαλυπτικό της δράσης ασυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων, που επέτρεψαν την καταστροφή αρχαιολογικού μνημείου στην περιοχή «Πλακωτός» στη Μαλώνα, για τη διάνοιξη – βελτίωση υφιστάμενου δρόμου, που καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών, είναι έγγραφο της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που απεστάλη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου!
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, με έγγραφό της, που απευθύνεται σε μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Αρχαιοελληνικής Κοσμοαντίληψης», είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος επρόκειτο να περιφραχθεί και να διαφυλαχθεί.
Επτά μήνες μετά η σφύρα του εργολάβου, όπως καταγγέλλεται, κατέστρεψε το μωσαϊκό του δαπέδου ναού.
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος, είχε μπαζωθεί στο παρελθόν και «αναδείχθηκε» εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Η περιοχή που μπαζώθηκε βρίσκεται ανάμεσα στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαγγέλου (ΦΕΚ 344/Λ.Α.Π./22-12-2011) και Χαράκι Μαλώνας (ΦΕΚ 1809/Β’/7-12-2004) και είναι ήδη γνωστή.
Η 4η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο έγγραφο της προς τον Δήμο Ρόδου αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: Εργασίες πλησίον ορατών αρχαιοτήτων επί της οδού Ρόδου Μαλώνας.
ΣΧΕΤ: α. Το με αρ. πρωτ. 6664/16-9-2014 έγγραφο της ΚΒ’ ΕΠΚΑ, με το οποίο ας διαβιβάστηκε η από 8-9-2014 αίτηση.
β. Το με αρ. πρωτ. 9387π.έ./15-1-2014 έγγραφό μας.
γ. Το με αρ. πρωτ. 7315/12-12-2013 διαβιβαστικό έγγραφο της ΚΒ ΕΠΚΑ.
β. Η από 2-12-2013 αίτησή σας.
Σε συνέχεια του παραπάνω α’ σχετικού εγγράφου της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το οποίο μας  διαβιβάστηκε η από 8-9-2014 αίτηση των Φίλων Αρχαιοελληνικής Κοσμοαντίληψης και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (ΦΕΚ 153/Α’/28-6-2002) και άρθρο 1 της Υ.Α. “Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Πολιτισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Διευθύνσεως Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού: (ΦΕΚ 70/Β’/20-1-04), και έπειτα από αυτοψία αρμοδίου υπαλλήλου της Εφορείας διαπιστώθηκε ότι στην επαρχιακή οδό Χαράκι – Μαλώνα στο ρεύμα προς Μαλώνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες τσιμεντόστρωσης για τη συγκράτηση της βόρειας παρειάς της υφιστάμενης οδού, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας μας, με αποτέλεσμα να καλυφθούν ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα.
Η Υπηρεσίας μας αφενός κατανοεί την ανάγκη για τη λήψη μέτρων συντήρησης της υφιστάμενης οδού προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχή συμβάντα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, αφετέρου πρέπει ο εργολάβος που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο να αποκαταστήσει το χώρο, καθώς και να λάβει τα απαραίτητα  μέτρα, τα οποία θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία μας, για την προστασία των παραπάνω αρχαιοτήτων.
Παρακαλούμε για τις δικές σας απαραίτητες ενέργειες της κοινοποίησης των παραπάνω στον εργολάβο του έργου.                                                   
Ρόδος 8/9/2014
Προς : Αρχαιολογία Ρόδου
Θέμα : Καταστροφή αρχαιολογικού χώρου

Στις 2/12/2013 είχαμε ενημερώσει την υπηρεσία σας (Αρ.Πρ.7315) για τα αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν ξεθαφτεί στην θέση Πλακωτός επί της οδού Ρόδου – Μαλώνας , όπως επίσης και για τις φήμες για την επικείμενη  επίχωση από το δήμο Ρόδου .
Όπως μας ενημερώσατε σχετικά . (Αρ.Πρ.9387), λογικά οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν θα έπρεπε να περιφραχθούν για να προστατευτούν .  Προ μερικών ημερών διαπιστώσαμε ότι ο χώρος έχει σχεδόν καταστραφεί , πιθανών εν αγνοία σας και παρά την τηλεφωνική δέσμευση που λάβατε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επίχωση ή καταστροφή του χώρου από τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μαλώνας  Α Καραγιάννη  .
Παρακαλούμε την υπηρεσία σας να ερευνήσει τυχών παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου από τους υπεύθυνους για το έργο αυτό .
Σύλλογος φίλων αρχαιοελληνικής κοσμοαντίληψης.


Η απάντηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που στάλθηκε στον σύλλογο:

 





 Σχετικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html