Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΡΟΔΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ {ΠΡΩΗΝ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ GIENSEN}


ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΙΟΧΩΡΙ 

Γράφει ο Ακουσίλαος

Προκαλεί εύλογη απορία στους κατοίκους, συγχρόνως  στους περαστικούς που διαβαίνουν την  οδό Αλέξανδρου Διάκου στο Νιοχώρι, το θέαμα που αντικρίζουν αρκετά χρόνια τώρα με αυτές τις
λαμαρίνες που έχουν τοποτεθητεί απο τον εργολάβο η απο τον δήμο.

Συγχρόνως είναι απορίας άξιο που γεννά  πολλά ερωτηματικά  έπειτα απο τον τρόπο που άρχισε και σταμάτησε το έργο.
Που μπορεί λοιπόν  να οφείλεται η πολύχρονη παύση  εργασιών στον παρόντα χώρο ;

Ας πάρουμε τα ιστορικά δεδομένα απο την αρχή για να μπορέσουμε να  βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη.
Κατα τις αρχές του 18ου αιώνα υπήρξε ιδιοκτησία του Διδάκτορα Hedenborg αρχαιολάτρη ερευνητή, ο οποίος έκανε ανασκαφές εντός του οικοπέδου σε βαθύτερα επίπεδα  ανακαλύπτοντας τεράστιους ορθογώνιους μαρμάρινους  ογκόλιθους  και άλλων ευρημάτων εξαίρετης γλυπτικής τέχνης, για τον λόγο αυτό, και βάση των περιγραφών που είχε από Ρωμαίους ιστορικούς προφανώς, αποφάνθηκε παρασυρμένος από την απατηλή ηδονή της αποκαλύψεως που είχε κάνει εντός της ιδιοκτησίας του,ότι πρόκειται για τον Ναό Του Βάκχου Διόνυσου και Του Ασκληπιού!!

Ωστόσο η πραγματικότητα και τα ιστορικά δεδομένα απέχουν πολύ από  την άποψη του
Δ Κ Hedenborg
Ο ναός του Βάκχου και Ασκληπιού που περιγράφει ο Διόδωρος τοποθετείτε λίαν υψηλότερα από το επίπεδο της θαλάσσης, στην συνοικία της αρχαίας Ρόδου  καλούμενης "Δείγμα" εκεί  ήταν ο ναός των Θεών Βάκχου και Ασκληπιού ο οποίος καταστράφηκε από παλιρροϊκό κύμα, όπως εξιστορεί ο Διόδωρος,και όχι στο πολύ υψηλό σημείο που παρασυρόμενος υπέδειξε ο Δ Hedenborg εντός του οικοπέδου του.
Το σημείο που  πραγματικά είναι ο ναός  είναι εν γνώση μας ,όμως για ευνόητους λόγους δεν τον γνωστοποιούμε ακόμη, όταν 'ερθει η ώρα η οποία είναι πολυ σύντομα θα την ανακοινώσουμε παρόν με την  αρχαιολογική υπηρεσία Ρόδου!!!
Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί οτι  τον ναό των Θεών Βάκχου και Ασκληπιού καλλώπισε ο καρτερικός Πρωτογένης 
Στην συνέχεια εν έτη 1870 στεγάστηκε η σχολή Φραγκισκανων μοναχών η οποία και άντεξε μέχρι και την μεταπολεμική περίοδο,εντός και παραπλεύρως του οικοπέδου υπάρχει εγκαταλελειμμένη καθολική εκκλησία.




Εκείνο δε που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στα θεμέλια που πήγαν να ανοίξουν πριν κάποια χρόνια, για τις βάσεις του οικοδομήματος, εντόπισαν τις βάσεις, η μέρος που ενέσκαψε κάποτε  ο Διδάκτορας Hedenborg το 1845 !!!!.
Εύκολα λοιπόν ,μπορεί ο καθένας να συμπεράνει τους λόγους για τους οποίους έμελλαν  να  σταμάτησαν τις  εργασίες ανοικοδόμησης του παρόντος έργου.

Σε μια τέτοια περίπτωση τον  λόγο θα έπρεπε να είχε η αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο πολιτισμού με άμεσες παρεμβάσεις, πως όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο όταν η αρχαιολογική υπηρεσία είναι μια υποστελεγχωμένη  υπηρεσία ; ταυτοχρόνως το νομικό πλαίσιο για ανασκαφές είναι τόσο χρονοβόρο που προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία και απίστευτα έξοδα στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, αφού καλούνται να πληρώσουν για τις ανασκαφές!!!
Αυτά και άλλα πολλά που πρέπει να δρομολογηθούν σε σωστό δρόμο επιτέλους στην πατρίδα .

Πηγές:Νησος Ρόδος
Εδουάρδου Μπιλιότου Αββα Κορτέ
Μεταφρασμένο το 1881 απο τον Μ Μαλλιαράκη και Σ Καραβοκύρου
Διόδωρος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html