Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Εδώ θα βρεις βοήθεια αν χάκερ σου κλειδώσουν το PC ή το smartphone και ζητάνε λύτρα


Στην απευκταία περίπτωση που πέσεις θύμα ψηφιακής επίθεσης τύπου ransomware, δηλαδή σου κλειδώσουν τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet, με σκοπό την απόσπαση κάποιου χρηματικού ποσού για να σου παρέχουν το αντικλείδι, κάνε κλικ στο nomoreransom.org.

AdTech Ad
Είναι η πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού κέντρου αντιμετώπισης του ψηφιακού εγκλήματος της Europol, με τη συνδρομή της ολλανδικής αστυνομίας και τη συνεργασία των Kaspersky Lab και Intel Security (απόγονο της McAfee). Εκεί μπορείς να αναφέρεις το περιστατικό, βοηθώντας στη συνολική αντιμετώπισή του και να βρεις βοήθεια για συγκεκριμένους τύπου ransomware που έχουν ήδη αποκρυπτογραφεί. Πρακτικά, να ξεκλειδώσεις μόνο σου το περιεχόμενο της συσκευής, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλεις τα όποια λύτρα ζητάνε οι ψηφιακοί εγκληματίες.
Απειλές που βασίζονται σε διαδεδομένο κακόβουλο κώδικα, όπως τα ransomware Chimera, Teslacrypt και Wildfire, έχουν αποκρυπτογραφεί και το λογισμικό που θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τα δεδομένα σου είναι διαθέσιμο στο nomoreransom.org.
Μέσα στους πρώτους μήνες από την ενεργοποίηση του σχετικού portal, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα τους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία αποκρυπτογράφησης που παρέχονται online. Αυτό στέρησε από τους ψηφιακούς εγκληματίες περισσότερα ένα εκατομμύριο δολάρια σε λύτρα.
Το έργο υποστηρίζεται από την Eurojust και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύοντας την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με την αυξανόμενη απειλή του ransomware.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Symantec, το ransomware αναδείχθηκε ως μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές στον κυβερνοχώρο, τόσο για τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς, όσο και για τους καταναλωτές εν γένει, με τις παγκόσμιες απώλειες να φθάνουν πλέον τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, τους τελευταίους 12 μήνες το ransomware έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας και απειλής. Συμμορίες ransomware είναι σε θέση να διοχετεύσουν το κακόβουλο λογισμικό τους σε εκατομμύρια υπολογιστές. Η αποτελεσματικότητα των επιθέσεων αυτού του τύπου έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία χιονοστιβάδας μεταξύ των επιτιθεμένων, καθώς καθημερινά αυξάνεται το χρηματικό ποσό που προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τα θύματά τους. Οι αριθμοί παρουσιάζουν συνεχώς αυξητική τάση, με τον αριθμό των νέων οικογενειών ransomware, που ανακαλύφθηκε το 2015 μόνο, να φτάνει τις 100 και ο μέσος όρος λύτρων που ζητούν οι επιτιθέμενοι είναι τα 679 δολάρια.
Οι επιθέσεις ενάντια σε επιχειρήσεις παρουσιάζει αύξηση με τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις ransomware να παραμένουν η πιο διαδεδομένη μορφή της απειλής. Όπως αποδεικνύεται από δύο μελέτες περιπτώσεων που έγιναν στα πλαίσια της έκθεσης της Symantec, οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ενώ χρησιμοποιούνται τεχνικές που βλέπουμε συχνότερα σε επιχειρήσεις ψηφιακής κατασκοπίας.

 http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html