Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Αποψίλωναν το αρχαίο δάσος των Κενταύρων!



To μοναδικής ομορφιάς δρυοδάσος της Φολόης στην Ηλεία, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή και περιέχεται στον εθνικό κατάλογο του δικτύου Natura 2000, αποψίλωναν λαθροϋλοτόμοι! Το προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου εντόπισε νταλίκα φορτωμένη με 35 τόνους ξυλείας, που ξεκινούσε από την περιοχή της Καρυάς με προορισμό την Αθήνα, και την ακινητοποίησε στην εθνική οδό.

Ο οδηγός και ιδιοκτήτης του φορτηγού ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει τα ξύλα από την…
Αλβανία, ωστόσο δεν κατείχε τα απαραίτητα παραστατικά μεταφοράς. Από την έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι το φορτίο με τους 35 τόνους ξυλείας, κυρίως δρυός, προερχόταν από το γειτονικό δάσος κι έτσι ο μεταφορέας συνελήφθη, ενώ τόσο η νταλίκα όσο και η ξυλεία κατασχέθηκαν.

Οι συγκεκριμένοι λαθροϋλοτόμοι μπορεί να τιμωρηθούν και η «λεία» τους να μην αξιοποιηθεί, όμως η ζημιά που προκάλεσαν στο μοναδικής ομορφιάς δάσος δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν περάσουν πολλές δεκαετίες. Και φυσικά τα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ξύλου που δρουν στην περιοχή δεν θα σταματήσουν την παράνομη δράση τους. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι των διπλανών χωριών καταγγέλλουν ότι ο ήχος από τα μηχανικά πριόνια ακούγεται σχεδόν κάθε βράδυ από την καρδιά του δάσους.

Το αυτοφυές δρυοδάσος της Φολόης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της χώρας μας. Βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου, και περιέχεται στον εθνικό κατάλογο του δικτύου του Natura 2000 (GR 2330002), ενώ είναι και περιοχή ΙΒΑ (Important Bird Areas in Europe Priorities for Conservation/ Birdlife International). Στο δρυοδάσος υπάρχουν δέντρα εκατοντάδων ετών, που αποτελούν ζωντανά μνημεία της φύσης.
Μάλιστα η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και σύμφωνα με τη μυθολογία, στο δάσος αυτό κατοικούσαν οι Κένταυροι, ώσπου τους εξόντωσε ο Ηρακλής, ο οποίος ονόμασε και την περιοχή Φολόη από τον φίλο του Κένταυρο Φόλο.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ:http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1608081

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html