Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!! ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΠΗΓΗ "ΦΛΕΒΑ" ΤΟΥ ΑΙΘΩΝΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ! ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΕΩΡΓΟΙ


Γράφει ο Ακουσίλαος
Με μεγάλη θλίψη και προβληματισμό σας μεταφέρουμε όσα μας γνωστοποιήθηκαν περι της εξάλειψης υδάτων απο την ζωοδότρα
 άλλοτε πηγή Φλέβα στον Αίθωνα Αρχαγγέλου.

Η πηγή που πότιζε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο με τα εσπεριδοειδή του Αίθωνα, και τα κεππούλια της  μισής Μαλώνας  για 70 και πλέον χρόνια στέρεψε,,,.
Αυτό το δυσοίωνο γεγονός έρχεται να προσθέσει προβλήματα στους γεωργούς της περιοχής, διότι τώρα μεγάλο μέρος της κοιλάδας θα ξεραθεί, συμπαρασύροντας σε ξηρασία τον μοναδικό βιότοπο της Ελούκας που συντηρεί μοναδική πανίδα και χλωρίδα, χελώνες νερόφιδα, καβούρια ,ψάρια, βατράχια, θα εξαλείψουν!!

Μια άλλη πηγή ποιο πάνω δίνει λίγο νερό ακόμη ,,ίσα ίσα για να ποτίσει μερικά κεππούλια ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και καραούλια απο χωρικούς που ξενυχτούν περιμένοντας την σειρά τους.

Λίγη ιστορία απ΄την περιοχή και την πηγή Φλέβα  


Στίγμα για  αρχαία πόλη που βυθίστηκε προφανώς στον μεγάλο κατακλυσμό- πλημμύρα της Ρόδου, που αφηγείται ο Διόδωρος επικαλούμενος τον Πλίνιο βιβλιοθήκη 2 κεφάλαιο 88-89 , μας δίνει στο βιβλίο που συνέγραψαν μετά απο μετάφραση παλαιότερων χρόνων ενός Γάλλου Αββά Κοτρέ και του Εδουάρδου Μπιλιότου 1440, οι Μ Μαλλιαράκη και Σ Καραβοκύρου το 1881 στο βιβλίο τους "Νήσος Ρόδος", ένα βιβλίο που αντλούμε πληροφορίες για την παλιά Ρόδο, ομολογουμένος με πολλά λάθη και παραλήψεις, λόγο ελλιπών στοιχείων, και γνώσεων για την εποχή που μεταφράστηκε.
Όπως προανέφερα το στίγμα της αρχαίας πόλης  τοποθετείτε απο τους συγγραφείς στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αρχάγγελο και Μαλώνα, μάλιστα μας δίνουν και το νόμισμα που βρέθηκε σε ανασκαφές των Ιταλών κατα την Ιταλοκρατία στην περιοχή της πηγής Φλέβας Αίθωνα,
 Όμως  τα δεδομένα και οι πηγές των αρχαίων συγγραφέων δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό, λόγο της εμπορικότητας των γνώσεων της εποχής, τα βιβλία των προγόνων μας άξιζαν χρυσό στα ευρωπαϊκά σαλόνια και πανεπιστήμια, για τον λόγο αυτό στο βιβλίο νήσος Ρόδος δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της πόλης των Αστύρων μόνο και μόνο, με το νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή.
Τέλος στην αβεβαιότητα αν υπήρχε η πόλη Άστυρα στην Ρόδο διασώζει στο βιβλίο του, "Εθνικά" ο Στέφανος Βυζάντιος Σελ,132.


Υπόψιν η πόλη Άστυρα  είναι παλαιότερη απο τις τρεις γνωστές Ιαλυσός, Κάμιρος Λίνδος.
  
Στη περιοχή η πηγή άρχισε να ρέει  κατα τον δευτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά απο Γερμανική οβίδα που έπεσε κατα λάθος  στο σημείο, απο τότε μέχρι τις μέρες μας δεν έπαψε να τρέχει άφθονο δροσερό νερό, όχι  καλής ποιότητας , αρκετά καλό όμως για τα δέντρα και την βιοπικοιλότητα της περιοχής.

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό όσο δεν φαντάζεται ανθρώπινος νούς!
Ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής κινδυνεύει  με εξάλειψη.Οι παλιοί αρχαγγελίτες θεωρούν δυσοίωνο το γεγονός, και προβλέπουν ξηρασίες τα επόμενα χρονια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html